A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

A kézi szivattyúk

Ugyan mai modern világunk már mindent gépesíteni akar, nem érdemes megfeledkeznünk minden elektromos és benzinmotoros szivattyú őséről, a kézi szivattyúkról. Azt gondolnánk, hogy a szivattyúk világa valami hétköznapi ember számára homályos, elvont világ, pedig a mindennapi életben szinte mindenki használ szivattyúkat, vagy szivattyú (dugattyú) elven működő eszközöket.

Régen a tűzoltók szivattyúja is kézi működésű volt – a modern változatokban már megoldották, hogy nagy mennyiségű vizet is kevés kézi erővel volt képes fecskendezni, de gondoljunk csak a fecskendőkre vagy a hozzájuk hasonló formátumú tortadíszítő vagy hurkatöltő eszközökre! Ne feledkezzünk meg a biciklipumpáról, és számos egyéb pumpatípusról, amit használunk a ház körül!

 

Milyen kéziszivattyúkat használunk manapság?

Általános alkalmazás

Kézi erővel működtetett szivattyúkat rendszerint a ház körül használunk, vagy olyan helyeken, ahol nincs szükség óriási teljesítményre. Szükség lehet még arra, hogy a szivattyú mobil legyen, adott esetben nem megoldható az elektromos vagy benzines betáplálás, ezért van szükség kézi meghajtásra.

A kézi szivattyúk működési elvük szerint lehetnek dugattyús, membrános, tekerős stb. felépítésűek, hasonlóan a más elven meghajtott szivattyúkhoz.

 

Víz- valamint gázolaj és üzemanyag szivattyúzás

A ház körül víz szivattyúzására van a legtöbbször szükség: talajvíz eltávolítása udvarról, földekről, a pincébe beszivárgó talaj – vagy csapadékvíz eltávolítása, kerti csap és locsolórendszer működtetése, ásott vagy vert kutakból víz kinyerése.

Gyakran lehet szükség – különösen, ha a háztartásban, gazdaságban sok motoros gép van – gázolaj, benzin szivattyúzására is. A különféle kézi átfejtők, hordószivattyúk változatos felhasználási lehetőségeket és teljesítményeket tesznek lehetővé. A hordóból való átfejtéshez gyakran szükség van bemerülő, akár teleszkópos szivattyúcsőre is.

 

Élelmiszeripar

A borászati szakma tipikusan olyan kézműves foglalkozás, amelyet sokan háztáji módszerekkel és eszközökkel végeznek, és gyakran van szükség a folyadék átfejtésére. A borászatban, mint élelmiszeripari termelésben azonban nagyon nagy figyelemmel kell lenni a szivattyú kiválasztásánál, hiszen nagyon fontos, hogy – mind az alapanyaga, mind a szerkezete – alkalmas legyen a fertőtlenítésre, és ne oldódjon ki belőle a savas közegben se semmilyen szennyezőanyag.

A borászati felhasználásnál is nagy arányban alkalmazzák az ún. hordószivattyúkat és átfejtőket, ami a hordóból való kiemelésre, illetve másik hordóba való átemelésre alkalmas.

 

Egyéb élelmiszeripari kistermelésnél (szörpök, gyümölcslevek, tinktúrák stb.) előállításánál is kiváló szolgálatot tehetnek, például a csomagolásokba adagolás során a kézi szivattyúk. A borászati eszközökhöz hasonlóan itt is nagyon fontos, hogy a szivattyú jól fertőtleníthető kell hogy legyen, ne korrodálódjon és semmilyen közeg ne oldjon ki az alkatrészekből semmit.

 

Speciális felhasználások

Speciális felhasználási céllal is készülnek kézi szivattyúk – igaz itt is a víz eltávolítása a cél – a hajófenék-szivattyúk a különféle hajókba (jacht, vitorlás stb.) beszivárgó víz eltávolítására szolgál.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Szivattyú