Termékek Menü

A szivattyúk járókerék fajtái 1.

A szivattyúk járókerék fajtái 1.

 

Többször körbejártuk már a szivattyúk típusait a felépítés, a hatásfok a felhasználhatósági terület és egyéb más szemszögekből. Ezekben a cikkekben óhatatlanul előkerült időről időre a járókerék fogalma és különféle jellemzői, de nem készítettünk még összefoglalót a járókerekek szempontjából, nem jártuk alaposan körbe ebből a szemszögből a témát.

A szivattyúk járókerék fajtái 1.

 

Többször körbejártuk már a szivattyúk típusait a felépítés, a hatásfok a felhasználhatósági terület és egyéb más szemszögekből. Ezekben a cikkekben óhatatlanul előkerült időről időre a járókerék fogalma és különféle jellemzői, de nem készítettünk még összefoglalót a járókerekek szempontjából, nem jártuk alaposan körbe ebből a szemszögből a témát.

 

Tekintsük át, milyen felépítésű járókerekeket alkalmaznak a különféle szivattyúkban és a felépítés milyen hatással van a hatásfokra! A járókerék szerkezete abból a szempontból is nagyon lényeges, hogy milyen folyadék továbbítására lesz alkalmas.

 

Járókereket az örvény- vagy centrifugálszivattyúkban alkalmaznak. A járókerék forgó mozgása révén mozgási energiát ad át a szivattyúba bekerülő folyadéknak, így az gyorsuló mozgást végez a szivattyúba bekerülve.

 

 

Radiális járókerék

 

A radiális járókerék úgy kerül kialakításra, hogy a járókerék lapátjai közé érkező víz radiálisan, azaz sugárirányban távozik a tengellyel párhuzamos síkban elhelyezkedő, különféle ívek mentén meghajlított lapátokról.

A radiális járókerék gyakran kéttárcsás kialakítású, azaz a lapátok mindkét oldalát lezárja egy-egy tárcsa. Ez a megoldás hasonló a csatornás járókerék felépítéséhez, de abban a lapátok kialakítása már eltér – azok gyakran egylapátos kialakításúak – a dugulás lehetőségnek csökkentése érdekében.

 

Mivel ez a járókerék-kialakítás viszonylag alacsony térfogatáram mellett is nagy nyomás kialakítására alkalmas, egyfokozatú szivattyúkban, keringető- és szerszámgép-szivattyúkban alkalmazzák.

 

 

Fél-axiális járókerék

 

A járókerekek ezen fajtája a sugárirányhoz képest szögben lépteti ki a lapátok közé áramló vizet (ebből a szempontból változatos fajtái léteznek), tovább növelve ezzel a hatásfokát. A térfogatáram nagyobb a radiális és az axiális kerekeknél tapasztalthoz képest is, így ilyen járókerekeket vízkivételi alkalmazásokban, öntözőrendszerekben használnak.

Ezekből is gyakoriak a kéttárcsás kivitelek.

 

 

Csatornás járókerék

 

A csatornás járókerék magán a közegen végez munkát, vagyis a szivattyú által szállított folyadék átáramlik a járókerék csatornáján/csatornáin. Lehet zárt, félig nyitott vagy nyitott, a kialakításától függően. Egy vagy több – eltérő méretű – csatornát tartalmazhat. A csatornás járókerékben a lapátok kialakítása olyan speciális, hogy tökéletesen alkalmasak darabos, sőt szálas anyagok továbbítására is – gyakran csak egy lapátot tartalmaz, amelynek íves kialakítása nem teszi lehetővé a szemcsés anyagok és szálak beszorulását.

Szilárd részecskéket, vagy nagy darabokat tartalmazó folyadékokat is bátran átengedhetünk rajta, így gyakran szennyvízrendszerekben alkalmazzák. Több csatornás járókerékben azonban gondot okozhatnak a szálas vagy szilárd anyagok, mert a lapátok belépő élein fennakadhatnak és ez megszoruláshoz vezethet.

 

 

Tube, azaz cső járókerék

 

A csatornás járókeréktől annyiban különbözik, hogy a darabos, szilárd és szennyezett folyadék továbbítását magasabb hatásfokkal végzi el, alacsonyabb dugulási kockázat mellett.

 

A következő részt ide kattintva olvashatja: http://www.szivattyubolt.hu/blog_3/a-szivattyuk-jarokerek-fajtai-2-117

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Szivattyú
Összehasonlítás
Kérdése van? Sürgős segítséget szeretne?

Szakértőink visszahívják Önt, hogy szempontjait, problémáját megismerhessük, és a legjobb megoldást nyújthassuk!
Vagy adja meg adatait a visszahívásunkhoz, vagy hívja most kollégánkat az ingyen-hívóval!

Google vélemények
 
Sándor Papik
2 hete
Nagyon elégedetett vagyok a vásárolt termékekkel és a vásárlás körülményeivel is. Két napon belül le is szállították a kiválasztott temékeket. Nagyon örülök, hogy egy jó üzleti Partnerre találtam.
Edit Draviczkyné Szabó
5 napja
"Az árut vasárnap délután rendeltük és kedden már kézhez is kaptuk. Azt hiszem ez mindent elmond! Köszönjük. "
mihály somaji
4 hete
Maximálisan ELÉGEDETT voltam. A keresett terméket könnyen megtaláltam a boltban, a megrendelés zökkenőmentes zajlott, a kiszállítás gyors, pontos volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom
Ottó Sipos
egy hónapja
Hozzáértő, szakmailag felkészült, vásárlóbarát bolt, amivel ilyen szinten ritkán lehet találkozni. Nem a termék ára, hanem ez miatt vásároltam itt.
Gábor Dénes
egy hónapja
Tisztelt Partnerünk!
Egyelőre csak egyszerű vásárlásunk volt, melynél gyorsak voltak, semmilyen probléma nem merült fel.
Karoly Juhasz
egy hónapja
"Mindenkinek ajánlom a szivattyúbolt. hu-t Gyors szállítás, kiváló minőségű termék. "
István Papp
egy hete
Készséges ügyfélszolgálat, udvarias és segítőkész kiszolgálás...kell ennél több?
Annamária Horváth
8 hónapja
Nagyon segítőkész volt a Szivattyubolt.hu munkatársa. Egyáltalán nem értek a szivattyúkhoz, csak annyit tudtam, hogy nem akarok egy olcsó "egy szezonos" szivattyút venni. Kb. 30-40e Ft közötti modellt kerestem, és kiválasztottam 3 nagyon hasonlónak tűnő Pedrollo modellt (erről jókat olvastam a fórumokon). Amikor felhívtam az ügyfélszolgálatot és elmondtam, hogy jelenleg milyen szivattyúnk van (ami elromlott), annak alapján segítettek kiválasztani a megfelelő készüléket. 1 nap alatt ideért. 1 napja használom, nagyon jól működik. Csendes és erős. Arra nem figyeltem, hogy tápkábel nincs a szivattyúhoz, így azt át kellett szerelni a régi modellről. Szerencsére a szakember, aki beszerelte, megoldotta. Nagyon meg vagyok elégedve a szolgáltatással és a termékkel is. A 3 év garancia is biztató - ez amúgy döntési szempont volt. Csak ajánlani tudom a szivattyubolt.hu-t.
Károly Tóth
2 hónapja
"Ajánlom a céget mindenkinek, aki hozzáértő, segítőkész helyről szeretne vásárolni. Tóth Károly"
Kontor János
3 hete
"Minden rendben volt a vásárlással, a megrendelt termék gyorsan pontosan megérkezett."
 
László Posztós
7 hónapja
"Minden rendben volt. Időben megkaptam a megrendelt árút, annak útjáról folyamatosan tájékoztatást kaptam. Csomagolás rendben. A nyomáskapcsoló jól működik. Az interneten található beállításról szóló videót zene helyett hangos magyarázattal kísérném.
László Németh
2 hónapja
"A webáruház gyorsan, hiánytalanul elküldte a megrendelt tételeket. Összességében elégedett vagyok."
Sandor Lelkes
9 hónapja
"RITKA AZ OLYAN ÁRUHÁZ AHOL VÁSÁRLÁS ELŐTT MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁST KAPNA A WEBES FELÚLETEN A VÁSÁRLÓ,HOGY MILYEN KÉSZÜLÉKET VEGYEN ÉS FELESLEGESEN NE ADJON KI TÖBBET MINT AMENNYIT KELL."
Zsolt Kárpáti
10 hónapja
Átlátható weboldal nagy választékkal. Az ügyfélszolgálat nem csak segítőkész de még szakmailag is lehet velük egyeztetni, segítséget kérni. A pletykák szerint létezik olcsóbb weboldal ami szivattyúkkal foglalkozik. Pár ezer forintos …Tovább
János Zoltánné Fodor
9 hónapja
"Nagyon egyszerű volt a honlapon a keresés és a további árú rendelés. A kiszállítás gyorsasága is kellemes meglepetést okozott, ezért ajánlom mindenki figyelmébe aki szivattyút szeretne vásárolni. Egyszerű kényelmes és korrekt a weboldal általi rendelés
Király Csaba
egy hónapja
"Tisztességes, korrekt üzlet, mindenkinek bátran ajánlom!"
Tibor Tuba
3 hete
Jól átlátható,felhasználóbarát webáruház,szupi logisztika!"
István Varga
4 hónapja
"Kiváló webáruház :) Gyors, áttekinthető és könnyen zökkenőmentesen ment a rendelés!"
Zsom Béka
7 hónapja
Egyszerű vásárlás, jól használható weboldal. Gyors kiszállítás a raktáron lévő termékből.
Megbízható korrekt bolt. (Bankkártyás előre fizetéssel vásároltam)
Gabi Nagyné
8 hónapja
10 csillagot kapna, ha lehetne. Mit mondhatnék? A weboldal világos, telefonon elérhetőek és segítőkészek, email-ben a kommunikáció tisztelettudó, a termékük jó áron van.
 
Imre Csúz
5 hónapja
"Megírtam az előző rublikában, de leírom mégegyszer; Az önök vállalkozása gyors, korrekt, megbízható!"
Tom Kamaras
6 hónapja
"Csak ajánlani tudom mindenkinek az Önök cégét! Gyors, precíz és segítőkész csapat veszi körűl."
István Bazsika
8 hónapja
"Mindenkinek csak ajánlani tudom. Gyors , pontos volt a kiszolgálás . minden web áruháznak így kéne működni... Gratulálok sok vásárlót , sok sikert a vállalkozásához.."
Orsolya és Olivér Dr. Orovecz
9 hónapja
"Csak ajánlani tudom! Szivattyúvezérlést vettem aminek kivitele és előkészítettsége teljesen korrekt és mindenben megfelel a szabványoknak. A kiszállítás extra gyors volt mindenféle probléma nélkül. "
Balint Jozsef
2 hónapja
"Probléma nem volt, ok" rendben küldték jól működik
Krisztián Tamáskovits
8 hónapja
"Nagyon jó csapat, segítőkész, felkészült, kedves, türelmes, betartják amit ígérnek, visszahívnak, gyorsan, hatékonyan végzik a munkájukat. Szívesen ajánlom bárkinek, nagyon meg voltunk elégedve a szolgáltatásukkal."
Lajos Takács
egy hónapja
"Minden rendben volt, és a szállítás is gyorsan lezajlott"
Bajna Hungaro-fett09Kft
2 hete
Korrekt, gyors partner, másnapi szállítással, kedves kommunikációval.
a. b.
2 hete
"Gyors, pontos, jól kezelhető webáruház."
János Árpád Kovács
10 hónapja
"Jó szívvel ajánlom a szivattyúbolt.hu webáruházat azoknak, akik szivattyút, vagy alkatrészeket akarnak vásárolni. Az árak megfelelők, óriási a választék, a szállítás valamint az ügyintézés gyors és korrekt."
Válasz a tulajdonostólegy éve
Köszönjük szépen az ajánlást kedves Árpád!
 
László Kupás
egy éve
Minden civódónak és már elhatározott leendő vásárlónak ajánlom!A weboldal könnyen kezelhető és minden információ ami kelhet ,megtalálható!Ilyen flottul nem ment sehol máshol a rendelés és kiszállítás!Dicséret mindenkinek és köszönöm!(Megrendelés leütésétől számított 24 órán belül a kezemben volt a termék)
Válasz a tulajdonostólegy éve
Kedves László!
Nagyon szépen köszönjük a dicsérő szavakat, jólesik olvasni őket.
Minden jót!
Jenő Szilasy
egy hónapja
"Ajánlom az oldalt bárkinek gyors és korrekt. "
Zsolt Feke
3 hónapja
"Teljes mértékig elégedett vagyok az Önök munkájával!"
Péter Gyula Varga
egy éve
"Nagyon segitokesz es szakmailag jol felkeszult a telefonos ugyfelszolgalat. En egy hidrofor rendszer kiepitesehez rendeltem termekeket. A feladat osszetett volt, de minden reszletet kimerito volt a tajekoztatas es a szukseges alkatreszek meglete. Igy utolag is koszonom a segitseget!"
Válasz a tulajdonostólegy éve
Mi köszönjük, hogy segíthettünk Önnek kedves Péter!
Köszönjük azt is, hogy másokkal is megosztotta véleményét!
Laszlo Koos
5 hónapja
A vásárlás, a kiszállítás gördülékenyen ment. Az ár versenyképes. Ajánlom másoknak is a webáruházat.
Etele Tóth
10 hónapja
"Rugalmas, vevőközpontú, precíz kis csapat! Személyre szabott, gyors kiszolgálás, kedvező árak. Ajánlom: ha szivattyú, akkor keresse a szivattyubolt.hu-t!"