Termékek Menü

A szivattyúk története 2.

A szivattyúk története 2.

 

Az önfelszívó szivattyúk

 

Az önfelszívó szivattyúk rendkívül népszerűek napjainkban a különféle háztartási és ház körül feladatok ellátásában. Kiválóan alkalmasak locsolásra, a házi vízművekben való beépítésre, és igen magas hatékonysággal működnek.

A szivattyúk története 2.

 

Az önfelszívó szivattyúk

 

Az önfelszívó szivattyúk rendkívül népszerűek napjainkban a különféle háztartási és ház körül feladatok ellátásában. Kiválóan alkalmasak locsolásra, a házi vízművekben való beépítésre, és igen magas hatékonysággal működnek.

 

Az önfelszívó szivattyúk fejlődéstörténete

 

Önfelszívó szivattyúknak azokat nevezzük, amelyek a működés során képesek a szívóágon át feltölteni magukat vízzel, nem kell arról külön gondoskodni, a működtetés elindítása előtt. Ilyenek például a dugattyúk, amelyek szívó ütemében a víz befelé áramlik a dugattyú felé, majd a nyomó ütemben a dugattyú kinyomja azt a hengerből.

Arról, hogy a folyadék a szívóág helyett a nyomóágon távozzon, szelepek gondoskodnak. Ezek ún. visszacsapó szelepek, amelyek csak egy irányban hagyják a folyadékot közlekedni. A szívó ütem során a keletkező vákuum biztosítja a folyadék beáramlását a hengerbe, majd a megnövekvő nyomás készteti azt a tovább-áramlásra.

 

A dugattyúkkal – mint önfelszívó szivattyúkkal – a gyakorlati életben az a probléma, hogy szakaszos működésűek, hiszen minden második ütemben történik valódi áramlás a rendszerben (amikor a dugattyú kinyomja a vizet). Tovább rontja a szakaszos működést, hogy a dugattyú mozgása során sem egyenletes a teljesítmény, hiszen a dugattyú működése színuszosan változik.

A különféle víz-áramoltató rendszerekben általában arra van szükség, hogy a folyadékáramlás egyenletes legyen, ugyanis ez nem terheli a rendszer lökéshullámokkal, és nincsenek „vízhiányos” szakaszai.

 

 

SIHI-rendszerű szivattyúk

 

Az oldalcsatornás elven működő önfelszívó szivattyút 1920-ban a Siemen és a Hinsch cég alkalmazásában álló mérnökök találták fel. A többnyire öntöttvas (vagyis szürkeöntvény) szivattyúházzal és réz ötvözet (bronz) járókerékkel készülő oldalcsatornás szivattyúk rendkívül masszív és strapabíró szerkezetek, amelyekkel még napjainkban is találkozhatunk.

 

A SIHI-szivattyúk különlegessége az, hogy a centrifugálszivattyúk csoportjába tartoznak, amelyek a működésüket tekintve nem önfelszívóak. Ez azt jelenti, hogy pusztán a szivattyú működésétől nem kezdődik meg a folyadékáramlás. A szárazonfutás elkerülésére érdekében ezért a örvényszivattyúkat és a szívóágat is fel kell tölteni vízzel a használat előtt, kivételt csak azok a szivattyúk képeznek, amelyekre ráfolyik a víz, azaz a szivattyú nálánál magasabb helyről szállítja a folyadékot.

A forradalmi újítás a SIHI-szivattyúkban az volt, hogy az örvényszivattyú elé egy járókereket illesztettek, amelynek működtetése vákuumot hoz létre, ezzel beszívja a vizet a szívóágon, feltölti a szivattyút, amely a rendszer telődésétől kezdve teljes hatékonysággal képes működni.

A SIHI-szivattyúk további előnye, hogy kiválóan használhatóak olyan folyadék-rendszerekben is ahol fennál a gázképződés veszélye, sőt gázszállításra is kiválóan alkalmasak.

 

Az oldalágas önfelszívó szivattyúk óriási fejlődésen mentek át a feltalálásuk óta eltelt közel száz évben. A legújabb csoportjuk az ún. ejektoros rendszerű vagy JET önfelszívó szivattyúk, amelyeket a szivattyútörténet következő részében mutatunk be.

Önfelszívó kerti szivattyú kínálatunkat ide kattitntva nézheti meg.
 

Összehasonlítás
Loading...
Kérdése van? Sürgős segítséget szeretne?

Szakértőink visszahívják Önt, hogy szempontjait, problémáját megismerhessük, és a legjobb megoldást nyújthassuk!
Vagy adja meg adatait a visszahívásunkhoz, vagy hívja most kollégánkat az ingyen-hívóval!