Termékek Menü

A szivattyúk története 2.

A szivattyúk története 2.

 

Az önfelszívó szivattyúk

 

Az önfelszívó szivattyúk rendkívül népszerűek napjainkban a különféle háztartási és ház körül feladatok ellátásában. Kiválóan alkalmasak locsolásra, a házi vízművekben való beépítésre, és igen magas hatékonysággal működnek.

A szivattyúk története 2.

 

Az önfelszívó szivattyúk

 

Az önfelszívó szivattyúk rendkívül népszerűek napjainkban a különféle háztartási és ház körül feladatok ellátásában. Kiválóan alkalmasak locsolásra, a házi vízművekben való beépítésre, és igen magas hatékonysággal működnek.

 

Az önfelszívó szivattyúk fejlődéstörténete

 

Önfelszívó szivattyúknak azokat nevezzük, amelyek a működés során képesek a szívóágon át feltölteni magukat vízzel, nem kell arról külön gondoskodni, a működtetés elindítása előtt. Ilyenek például a dugattyúk, amelyek szívó ütemében a víz befelé áramlik a dugattyú felé, majd a nyomó ütemben a dugattyú kinyomja azt a hengerből.

Arról, hogy a folyadék a szívóág helyett a nyomóágon távozzon, szelepek gondoskodnak. Ezek ún. visszacsapó szelepek, amelyek csak egy irányban hagyják a folyadékot közlekedni. A szívó ütem során a keletkező vákuum biztosítja a folyadék beáramlását a hengerbe, majd a megnövekvő nyomás készteti azt a tovább-áramlásra.

 

A dugattyúkkal – mint önfelszívó szivattyúkkal – a gyakorlati életben az a probléma, hogy szakaszos működésűek, hiszen minden második ütemben történik valódi áramlás a rendszerben (amikor a dugattyú kinyomja a vizet). Tovább rontja a szakaszos működést, hogy a dugattyú mozgása során sem egyenletes a teljesítmény, hiszen a dugattyú működése színuszosan változik.

A különféle víz-áramoltató rendszerekben általában arra van szükség, hogy a folyadékáramlás egyenletes legyen, ugyanis ez nem terheli a rendszer lökéshullámokkal, és nincsenek „vízhiányos” szakaszai.

 

 

SIHI-rendszerű szivattyúk

 

Az oldalcsatornás elven működő önfelszívó szivattyút 1920-ban a Siemen és a Hinsch cég alkalmazásában álló mérnökök találták fel. A többnyire öntöttvas (vagyis szürkeöntvény) szivattyúházzal és réz ötvözet (bronz) járókerékkel készülő oldalcsatornás szivattyúk rendkívül masszív és strapabíró szerkezetek, amelyekkel még napjainkban is találkozhatunk.

 

A SIHI-szivattyúk különlegessége az, hogy a centrifugálszivattyúk csoportjába tartoznak, amelyek a működésüket tekintve nem önfelszívóak. Ez azt jelenti, hogy pusztán a szivattyú működésétől nem kezdődik meg a folyadékáramlás. A szárazonfutás elkerülésére érdekében ezért a örvényszivattyúkat és a szívóágat is fel kell tölteni vízzel a használat előtt, kivételt csak azok a szivattyúk képeznek, amelyekre ráfolyik a víz, azaz a szivattyú nálánál magasabb helyről szállítja a folyadékot.

A forradalmi újítás a SIHI-szivattyúkban az volt, hogy az örvényszivattyú elé egy járókereket illesztettek, amelynek működtetése vákuumot hoz létre, ezzel beszívja a vizet a szívóágon, feltölti a szivattyút, amely a rendszer telődésétől kezdve teljes hatékonysággal képes működni.

A SIHI-szivattyúk további előnye, hogy kiválóan használhatóak olyan folyadék-rendszerekben is ahol fennál a gázképződés veszélye, sőt gázszállításra is kiválóan alkalmasak.

 

Az oldalágas önfelszívó szivattyúk óriási fejlődésen mentek át a feltalálásuk óta eltelt közel száz évben. A legújabb csoportjuk az ún. ejektoros rendszerű vagy JET önfelszívó szivattyúk, amelyeket a szivattyútörténet következő részében mutatunk be.

Önfelszívó kerti szivattyú kínálatunkat ide kattitntva nézheti meg.
 

Összehasonlítás
Kérdése van? Sürgős segítséget szeretne?

Szakértőink visszahívják Önt, hogy szempontjait, problémáját megismerhessük, és a legjobb megoldást nyújthassuk!
Vagy adja meg adatait a visszahívásunkhoz, vagy hívja most kollégánkat az ingyen-hívóval!

Google vélemények
 
Sándor Papik
2 hete
Nagyon elégedetett vagyok a vásárolt termékekkel és a vásárlás körülményeivel is. Két napon belül le is szállították a kiválasztott temékeket. Nagyon örülök, hogy egy jó üzleti Partnerre találtam.
Edit Draviczkyné Szabó
5 napja
"Az árut vasárnap délután rendeltük és kedden már kézhez is kaptuk. Azt hiszem ez mindent elmond! Köszönjük. "
mihály somaji
4 hete
Maximálisan ELÉGEDETT voltam. A keresett terméket könnyen megtaláltam a boltban, a megrendelés zökkenőmentes zajlott, a kiszállítás gyors, pontos volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom
Ottó Sipos
egy hónapja
Hozzáértő, szakmailag felkészült, vásárlóbarát bolt, amivel ilyen szinten ritkán lehet találkozni. Nem a termék ára, hanem ez miatt vásároltam itt.
Gábor Dénes
egy hónapja
Tisztelt Partnerünk!
Egyelőre csak egyszerű vásárlásunk volt, melynél gyorsak voltak, semmilyen probléma nem merült fel.
Karoly Juhasz
egy hónapja
"Mindenkinek ajánlom a szivattyúbolt. hu-t Gyors szállítás, kiváló minőségű termék. "
István Papp
egy hete
Készséges ügyfélszolgálat, udvarias és segítőkész kiszolgálás...kell ennél több?
Annamária Horváth
8 hónapja
Nagyon segítőkész volt a Szivattyubolt.hu munkatársa. Egyáltalán nem értek a szivattyúkhoz, csak annyit tudtam, hogy nem akarok egy olcsó "egy szezonos" szivattyút venni. Kb. 30-40e Ft közötti modellt kerestem, és kiválasztottam 3 nagyon hasonlónak tűnő Pedrollo modellt (erről jókat olvastam a fórumokon). Amikor felhívtam az ügyfélszolgálatot és elmondtam, hogy jelenleg milyen szivattyúnk van (ami elromlott), annak alapján segítettek kiválasztani a megfelelő készüléket. 1 nap alatt ideért. 1 napja használom, nagyon jól működik. Csendes és erős. Arra nem figyeltem, hogy tápkábel nincs a szivattyúhoz, így azt át kellett szerelni a régi modellről. Szerencsére a szakember, aki beszerelte, megoldotta. Nagyon meg vagyok elégedve a szolgáltatással és a termékkel is. A 3 év garancia is biztató - ez amúgy döntési szempont volt. Csak ajánlani tudom a szivattyubolt.hu-t.
Károly Tóth
2 hónapja
"Ajánlom a céget mindenkinek, aki hozzáértő, segítőkész helyről szeretne vásárolni. Tóth Károly"
Kontor János
3 hete
"Minden rendben volt a vásárlással, a megrendelt termék gyorsan pontosan megérkezett."
 
László Posztós
7 hónapja
"Minden rendben volt. Időben megkaptam a megrendelt árút, annak útjáról folyamatosan tájékoztatást kaptam. Csomagolás rendben. A nyomáskapcsoló jól működik. Az interneten található beállításról szóló videót zene helyett hangos magyarázattal kísérném.
László Németh
2 hónapja
"A webáruház gyorsan, hiánytalanul elküldte a megrendelt tételeket. Összességében elégedett vagyok."
Sandor Lelkes
9 hónapja
"RITKA AZ OLYAN ÁRUHÁZ AHOL VÁSÁRLÁS ELŐTT MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁST KAPNA A WEBES FELÚLETEN A VÁSÁRLÓ,HOGY MILYEN KÉSZÜLÉKET VEGYEN ÉS FELESLEGESEN NE ADJON KI TÖBBET MINT AMENNYIT KELL."
Zsolt Kárpáti
10 hónapja
Átlátható weboldal nagy választékkal. Az ügyfélszolgálat nem csak segítőkész de még szakmailag is lehet velük egyeztetni, segítséget kérni. A pletykák szerint létezik olcsóbb weboldal ami szivattyúkkal foglalkozik. Pár ezer forintos …Tovább
János Zoltánné Fodor
9 hónapja
"Nagyon egyszerű volt a honlapon a keresés és a további árú rendelés. A kiszállítás gyorsasága is kellemes meglepetést okozott, ezért ajánlom mindenki figyelmébe aki szivattyút szeretne vásárolni. Egyszerű kényelmes és korrekt a weboldal általi rendelés
Király Csaba
egy hónapja
"Tisztességes, korrekt üzlet, mindenkinek bátran ajánlom!"
Tibor Tuba
3 hete
Jól átlátható,felhasználóbarát webáruház,szupi logisztika!"
István Varga
4 hónapja
"Kiváló webáruház :) Gyors, áttekinthető és könnyen zökkenőmentesen ment a rendelés!"
Zsom Béka
7 hónapja
Egyszerű vásárlás, jól használható weboldal. Gyors kiszállítás a raktáron lévő termékből.
Megbízható korrekt bolt. (Bankkártyás előre fizetéssel vásároltam)
Gabi Nagyné
8 hónapja
10 csillagot kapna, ha lehetne. Mit mondhatnék? A weboldal világos, telefonon elérhetőek és segítőkészek, email-ben a kommunikáció tisztelettudó, a termékük jó áron van.
 
Imre Csúz
5 hónapja
"Megírtam az előző rublikában, de leírom mégegyszer; Az önök vállalkozása gyors, korrekt, megbízható!"
Tom Kamaras
6 hónapja
"Csak ajánlani tudom mindenkinek az Önök cégét! Gyors, precíz és segítőkész csapat veszi körűl."
István Bazsika
8 hónapja
"Mindenkinek csak ajánlani tudom. Gyors , pontos volt a kiszolgálás . minden web áruháznak így kéne működni... Gratulálok sok vásárlót , sok sikert a vállalkozásához.."
Orsolya és Olivér Dr. Orovecz
9 hónapja
"Csak ajánlani tudom! Szivattyúvezérlést vettem aminek kivitele és előkészítettsége teljesen korrekt és mindenben megfelel a szabványoknak. A kiszállítás extra gyors volt mindenféle probléma nélkül. "
Balint Jozsef
2 hónapja
"Probléma nem volt, ok" rendben küldték jól működik
Krisztián Tamáskovits
8 hónapja
"Nagyon jó csapat, segítőkész, felkészült, kedves, türelmes, betartják amit ígérnek, visszahívnak, gyorsan, hatékonyan végzik a munkájukat. Szívesen ajánlom bárkinek, nagyon meg voltunk elégedve a szolgáltatásukkal."
Lajos Takács
egy hónapja
"Minden rendben volt, és a szállítás is gyorsan lezajlott"
Bajna Hungaro-fett09Kft
2 hete
Korrekt, gyors partner, másnapi szállítással, kedves kommunikációval.
a. b.
2 hete
"Gyors, pontos, jól kezelhető webáruház."
János Árpád Kovács
10 hónapja
"Jó szívvel ajánlom a szivattyúbolt.hu webáruházat azoknak, akik szivattyút, vagy alkatrészeket akarnak vásárolni. Az árak megfelelők, óriási a választék, a szállítás valamint az ügyintézés gyors és korrekt."
Válasz a tulajdonostólegy éve
Köszönjük szépen az ajánlást kedves Árpád!
 
László Kupás
egy éve
Minden civódónak és már elhatározott leendő vásárlónak ajánlom!A weboldal könnyen kezelhető és minden információ ami kelhet ,megtalálható!Ilyen flottul nem ment sehol máshol a rendelés és kiszállítás!Dicséret mindenkinek és köszönöm!(Megrendelés leütésétől számított 24 órán belül a kezemben volt a termék)
Válasz a tulajdonostólegy éve
Kedves László!
Nagyon szépen köszönjük a dicsérő szavakat, jólesik olvasni őket.
Minden jót!
Jenő Szilasy
egy hónapja
"Ajánlom az oldalt bárkinek gyors és korrekt. "
Zsolt Feke
3 hónapja
"Teljes mértékig elégedett vagyok az Önök munkájával!"
Péter Gyula Varga
egy éve
"Nagyon segitokesz es szakmailag jol felkeszult a telefonos ugyfelszolgalat. En egy hidrofor rendszer kiepitesehez rendeltem termekeket. A feladat osszetett volt, de minden reszletet kimerito volt a tajekoztatas es a szukseges alkatreszek meglete. Igy utolag is koszonom a segitseget!"
Válasz a tulajdonostólegy éve
Mi köszönjük, hogy segíthettünk Önnek kedves Péter!
Köszönjük azt is, hogy másokkal is megosztotta véleményét!
Laszlo Koos
5 hónapja
A vásárlás, a kiszállítás gördülékenyen ment. Az ár versenyképes. Ajánlom másoknak is a webáruházat.
Etele Tóth
10 hónapja
"Rugalmas, vevőközpontú, precíz kis csapat! Személyre szabott, gyors kiszolgálás, kedvező árak. Ajánlom: ha szivattyú, akkor keresse a szivattyubolt.hu-t!"