A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Mit kell tudni a szárnylapátos szivattyúról?

Mit kell tudni a szárnylapátos szivattyúról?

Szivattyúkból rengeteg típus van, ezt aki rendszeresen olvas minket, pontosan tudja már: vannak például örvényszivattyúk, Mammut-szivattyúk, sugárszivattyúk, valamint nem felejthetjük el a térfogat-kiszorítás elvén működő eszközöket sem.

Mit kell tudni a szárnylapátos szivattyúról?

Szivattyúkból rengeteg típus van, ezt aki rendszeresen olvas minket, pontosan tudja már: vannak például örvényszivattyúk, Mammut-szivattyúk, sugárszivattyúk, valamint nem felejthetjük el a térfogat-kiszorítás elvén működő eszközöket sem.

Részint azért, mert rendkívül népszerűek, részint azért sem, mert a szárnylapátos szivattyú is ebbe a népes csoportba tartozik.

Mit kell tudni a szárnylapátos szivattyú működési elvérőé?

A térfogat-kiszorítást használó szivattyúk rendkívül egyszerű működés alapján mozgatják a szállítani kívánt közeget: a szívó oldallal és nyomó oldallal ellátott tartályban megváltoztatják a térfogatot, aminek következtében a folyadék megindul annak rendeltetési helyére.

A fogaskerék-szivattyúk például fogaskerekeket használnak, a dugattyús szivattyúk dugattyúkat, a csavarszivattyúk pedig különleges kialakítású csavarorsókat.

A szárnylapátos szivattyú a fentiekkel szemben a rugókat és a centrifugális erőt alkalmazza. A típushoz hengeres házakat készítenek, amikben excentrikusan elhelyezett forgórészeket találunk. Ezeknek a forgórészeknek a radiális hornyaiba illesztik a működéshez elengedhetetlen lamellákat, amiket a házban lévő rugók és a kialakuló centrifugális erő a hengerfalhoz szorít.

A lamellákkal határolt területek 8vagy ahogy mondják, táskák) térfogata annak megfelelően változik, hogy a forgórész éppen hol tart. A folyadék a beömlőnyílásokon keresztül érkezik a hengeres házba, majd a megfelelő helyre telepített kiömlőnyílásokon át távozik.

A gép öntöttvasból és saválló acélból készül, és nemcsak megbízható, de tartós is, ezért gyakran használják.

A szárnylapátos szivattyú változatai

A centrifugális jellegű szárnylapátos szivattyú a vízkiemelésben játszik fontos szerepet, és három különböző kialakításról beszélhetünk: a propelleres mellett van félaxiális és lábszelepes (amihez szűrőkosár is tartozik).

A propelleres 0,5-12 méter, a félaxiális pedig 5-30 méter mélyről képes kiemelni a vizet; előbbi esetében a térfogatáram 250-7000 dm3/s, utóbbi esetében pedig 200-9000 dm3/s. Nagy fordulatszámmal dolgoznak, és nem jellemző a folyadékszállításkor esés.

A szállított közeg kapcsán elmondható, hogy az nem célszerű, ha magasabb 40-45 Celsius foknál, illetve hogy a legjobb az, ha a folyadék semleges kémhatású és tiszta. A szárnylapátos szivattyú nem bír el a nagyobb hordalékdarabokat tartalmazó folyadékkal.

A típust leginkább öntözéskor és belvízmentesítés során használják, viszont kiválóan alkalmazható akkor is, ha nagy vízmennyiséget kell kisebb emelőmagasságra szállítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Szivattyú Kézi szivattyú