A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Szivattyúk a kert öntözéséhez

Itt a nyár; ebben az időszakban a kerti növények öntözése fokozottan fontossá válik, hiszen azok vízigénye megnő. A kerti csapból nyerni a locsolóvizet nap mint nap viszont költséges megoldás; sokkal olcsóbb módszereket is találhatunk, például összegyűjthetjük az esővizet egy hordóban, de egy kutat is ásathatunk vagy fúrathatunk, és onnan szivattyúzhatjuk a vizet. Utóbbi költsége attól függ, milyen mély kútra van szükség (hol találunk talajvizet), illetve milyen célra szeretnénk vizet nyerni belőle, tehát például csak öntözésre vagy háztartási használatra is. A kútból a vizet szivattyúval nyerhetjük ki az öntözéshez.

Az öntözés formája fontos a szivattyú kiválasztásánál

Azt, hogy milyen készülékre lesz szükségünk ehhez, többek közt az öntözés módja határozza meg. A csepegtető vagy az árasztásos öntözésnél nincs szükség nagy víznyomásra, a nyomásveszteséggel viszont számolnunk kell. Ha viszont egy nagynyomású módszert (például körlocsolót) használunk, legalább 3-5 bar nyomásra van szükség. Az átemelő merülőszivattyúk emelési magassága 6-10 méter, ezért egy ilyen mély kút esetében az így kinyert vizet csak árasztásos öntözésre használhatjuk, kézi locsolásra vagy gyepöntözésre nem. Az alap magasnyomású merülőszivattyúk emelőmagassága már 50 métertől kezdődik, így egy 10 méter mély kútból kinyert vízzel a gyepet is öntözhetjük egy körlocsolóval, de kézi locsolást is alkalmazhatunk vagy akár automata öntözőrendszert is.

A száraz helyre telepített felszíni szivattyúk kedvező áruk miatt ideálisak 7-8 méteres mélységig az öntözőberendezések működtetésére. A 35-60 méteres emelőmagassággal bíró szivattyúk elegendő nyomást tudnak előállítani ehhez az öntözési formához.