Termékek Menü

Fontos tudnivalók kerti szivattyú választáshoz.

Fontos tudnivalók kerti szivattyú választáshoz.

Mindegy, hogy kertje locsolásához, öntözőrendszeréhez vagy a házi vízellátásához keres szivattyút. Mire kisokosunk végére ér, Ön a szivattyúk doktora lesz, és barátainak, ismerőseinek is nyugodtan adhat majd tanácsot, ha hasonló gondjuk támad.

Fontos tudnivalók kerti szivattyú választáshoz.

 

Mindegy, hogy kertje locsolásához, öntözőrendszeréhez vagy a házi vízellátásához keres szivattyút. Mire kisokosunk végére ér, Ön a szivattyúk doktora lesz, és barátainak, ismerőseinek is nyugodtan adhat majd tanácsot, ha hasonló gondjuk támad.

 

A megfelelő szivattyú kiválasztásához két alapvető szempontot érdemes figyelembe vennie:

 

1. A víznyerő hely tulajdonságai (vagyis honnan kell a vizet kiszivattyúzni)

2. Az Ön céljaira mekkora vízmennyiségre és nyomásra van szükség?

 

Kezdjük a víznyerő hellyel.

 

1. A víznyerő hely tulajdonságai

 

A víznyerő hely lehet az Ön kertjében lévő fúrt kút, ásott kút, vert kút, kerti tó, patak, tartály vagy ciszterna. Hazánkban általában fúrt vagy ásott kutakból történik a víz kitermelése.

 

A víznyerő helynek három olyan jellemzője van, amit döntő a választásnál.

 

a, Hol van a víznyerő helyen a statikus, vagyis nyugalmi vízszint?

A nyugalmi vízszint az földfelszíntől mért szint, ahol a kútban beáll a vízszint, ha nem történik vízkivétel.

 

Amikor azonban vizet vesz ki a kútból, akkor a vízszint megváltozik. A második tényező tehát:

 

b, Hol helyezkedik el az úgynevezett dinamikus, vagyis üzemi vízszint?

A dinamikus vízszint az a szint ahol az igényünknek megfelelő mennyiségű víz szivattyúzása során a kútban beáll a vízszint a földfelszíntől (felszíni szivattyú esetén a szivattyútól) mérve.

                              

c, Mennyi a kút megengedett maximális vízhozama

Ezt általában, a kút készítője tudja megadni. Ha a megengedett vízhozamot átlépi, akkor olyan sebességgel folyik a kútba a víz, hogy az már homokot is hoz magával. Hasonló ez, egy patakhoz. Mikor az csendesen csordogál, akkor nem visz hordalékot, ha viszont egy esőzés alkalmával felduzzad és a sebessége megnő, akkor sok hordalékot szállít magával. Ha az Ön kútját profi kútfúró készítette, akkor általában nem „homokol”, mert a mester megfelelően beszűrőzte a kutat.

Ennek azért van jelentősége, mert a szivattyúk „homoktűrése” eltérő. A homoktűrést a szivattyúknál általában 50g/m3 adják  meg. 50g/m3 homoktűrés azt jelenti, hogy 1m3 vízben 50g homok még nem okoz károsodást a szivattyúban, de az e fölötti érték, már jelentős kopást okoz, és a szivattyú tönkremenetelét okozza. Sajnos a homok okozta meghibásodások nem garanciális hibák. Tehát az Ön által igényelt vízmennyiség nem haladhatja meg kútjának homokozási határát. Ez azt jelenti, hogy ha túl nagy teljesítményű szivattyút választ, azaz több vizet termel ki a kútjából, mint a megengedett maximális mennyiség, akkor a túl nagy terhelés miatt a vízáram homokot hoz magával a kútba, mely nem csak a szivattyút, hanem magát a kutat is tönkreteszi.

A szállított homok mértékét úgy tudja ellenőrizni, hogy szivattyúzás közben töltsön fel egy kannát a vízzel és nézze meg, hogy mekkora mennyiségű homok ül ki az aljára. A kútból nyert víz homoktartalmát csökkenteni a vízkivétel csökkentésével, vagyis a szivattyú fojtásával lehet. Célszerű a szivattyú után közvetlenül egy csapot beépíteni és azzal csökkenteni addig a víz mennyiségét, amíg már nem hoz homokot magával a víz.

 

Az Ön víznyerő helyének üzemi vízszintje határozza meg, hogy felszíni, vagyis száraz beépítésű szivattyút, vagy búvárszivattyút érdemes-e használnia. A két szivattyú típus előnyeit és hátrányait később részletesen ismertetjük. Most annyit érdemes tudnia, hogy ha az Ön víznyerő helyének üzemi vízszintje kevesebb mint 8-9 méter, akkor felszíni szivattyút is használhat. Ha az üzemi vízszint több mint 8-9 méter, akkor búvárszivattyút érdemes választani.

 

2. Az Ön céljaira mekkora vízmennyiségre és nyomásra van szükség?

 

Ha háza, lakása vízellátását szeretné megoldani, akkor 2-2,5 bar nyomás mellett 20 legfeljebb 30 liter/perc vízhozamra van szüksége. Ha kertjét, veteményesét szeretné locsolni, hasonló értékkel számolhat.

Ha nagy a kert, akkor ilyen vízhozam mellett lehet, hogy az esti locsolás egy óráig is eltart. Ha le szeretné rövidíteni a locsolásra szánt időt, nagyobb vízhozamra van szükség. Kétszer akkora vízhozam = fele annyi locsolási idő.

Ha kertjében öntözőrendszert építtetett ki, mindenképpen nagyobb nyomásra és vízhozamra van szüksége. Ebben az esetben a tervező vagy a kivitelező pontosan meg tudja adni Önnek a szükséges adatokat.

 

Felszíni, vagyis szárazbeépítésű szivattyúk

 

A felszíni vagy száraz beépítésű szivattyú között korábban az úgynevezett centrifugál szivattyúk voltak elterjedtek, amelyek 6-6,5 méter mélységig tudják kitermelni a vizet a kutakból. Napjainkban azonban a felszíni szivattyúk 90 százaléka jet rendszerű önfelszívó szivattyú, amelyek 8-9 méterig képesek termelni a kutakból.

A jet rendszerű önfelszívó szivattyúk szívócsövét is el kell látni lábszeleppel. A lábszelep a cső végére kerül, és megakadályozza, hogy a csőbe már felszívott víz visszafolyjon a kútba.

A jet rendszerű önfelszívó szivattyúkat és a szívócsövet az első használat előtt fel kell tölteni vízzel. Ezek a szivattyúk alkalmasak gázos víz kitermelésére is. Sok kút vize gázokat tartalmaz oldott állapotban. Ha az Ön kútja ilyen, akkor a szívócsőben vákuum hatására buborékok keletkeznek, melyek a régebbi centrifugál szivattyúk működését megnehezítették vagy meg is akadályozhatták.

Sok szivattyúgyártó azt írja önfelszívó szivattyújának leírásában, hogy elég csak a szivattyút feltölteni vízzel, és az máris üzemkész. Elvétve valóban vannak ilyen szivattyúk, de a többség legfeljebb mínusz 1-2 méterről képes így felszívni a folyadékot. A valóban önfelszívó szivattyúk, általában nem alkalmasak házi vízellátásra, öntözésre, hanem inkább technológiai szivattyúk, és az ipar területén használatosak.

A szivattyúkon két fontos, ám csak tájékoztató jellegű adatot találhat. Nem véletlenül hangsúlyozzuk, hogy ezek tájékoztató jellegű adatok. Ugyanis ezeket optimális feltételek mellett mérik a gyártók. A gyakorlatban a különböző veszteségek miatt minden szivattyú a megadott adatoknál gyengébb eredményeket ad. A lényeg:

Soha ne vásároljon olyan szivattyút, ami éppen teljesíti az Ön által elvárt értékeket.

 

Tehát, a szivattyúkon két fontos, ám csak tájékoztató jellegű adatot találhat:

 

Hmax – a szivattyú teljes manometrikus emelőmagassága, illetve

Qmax – a szivattyú maximális szállítási értéke.

 

Nézzük meg, mit érdemes tudnia ezekről az adatokról.

 

Hmax manometrikus emelőmagasság

 

A Hmax a szivattyú teljes manometrikus emelőmagasságát adja meg méterben. Ez lehet például 47 méter. A felszíni szivattyúkon feltüntetett teljes manometrikus emelőmagasság két adat együttese. Ezek

1. a szívó mélység,

2. a nyomó magasság.

 

Ha a Hmax 47 méter, és az Ön szivattyúja 7 méterről szívja fel a vizet, akkor a nyomó magasság 40 méter. Ha viszont 2 méter mélyről szívja fel a vizet, akkor a nyomó magasság már 45 méter.

 

Egy bar nyomás 10 méter vízoszlopnak felel meg. Ha tehát a szivattyú 47 méteres emelőmagasságú, akkor 4,7 bar nyomást képes létrehozni.

Tehát a szivattyúja nyomásának, vagyis maximális emelőmagasságának kiszámolásához a a Hmax értékből mindig le kell vonnia a szívómélység értékét!

Mivel a szivattyút egy rendszerbe szeretné beépíteni, ezért számolnia kell a rendszer súrlódási veszteségével is, amely a csövek belső ellenállásából ered. Ha a cső keresztmetszete nagyobb vagy a hossza rövidebb, akkor kisebb a súrlódási ellenállás, ha a cső keresztmetszete kisebb, vagy a hossza nagyobb, akkor nagyobb a súrlódási ellenállás. A súrlódási veszteség pontos kiszámolásához egy táblázat ad segítséget.

A súrlódási ellenállást bar-ban adják meg. Egy átlagos háztartásnál a súrlódási ellenállás ritkán több 0,5 bar-nál, vagyis az emelőmagasságból kb. 5 métert veszít e miatt. Minél hosszabb a szivattyúra csatlakoztatott csővezeték, vagyis minél messzebb van a kút a felhasználási helytől, annál magasabb az ellenállás. Egyes rendszerekben akár az átlag érték többszörösére is emelkedhet.

 

Qmax a szivattyú maximális szállítási értéke

 

A Qmax a szivattyú szállítási értékét adja meg általában liter/perc vagy m3/óra értékkel. (1 m3 = 1000 liter)

A Qmax értékre is jelentős hatással van a szívó mélység. Ha egy szivattyún a Qmax 50 liter/perc a megadott teljesítmény, de 7 méter mélyről szeretne vizet felszívni, akkor kb. 50%-os veszteséggel kell számolnia. Vagyis a szivattyú csak 25 liter/perc teljesítményre lesz képes. Viszont 4 méter mélységből csak kb. 20%-os a veszteség, így ekkor már kb. 40 liter/perc a gyakorlati teljesítménye.

Tehát ha Önnek 40 liter/perc vízhozamra van szüksége, és 4 méter az üzemi vízszint, akkor elég egy 50 liter/perc teljesítményű szivattyú (pl: Pedrollo JSWm 1A). Ha azonban 7 méterről szeretné felszívni a vizet, akkor 80 liter/perc teljesítményű szivattyúra lesz szüksége (pl: Pedrollo JSWm 10M)a 40 liter/perc vízhozamhoz.

 

Ha nem csak megközelítő adatokkal szeretne számolni, hanem pontosan szeretné tudni, hogy a szivattyújának milyen munkaponton kell dolgoznia, ehhez az adott szivattyú jelleggörbéjét kell tanulmányoznia. A jelleggörbe egy vízszintes és egy függőleges tengelyből áll a vízszintes tengelyen a szivattyú által szállított folyadékmennyiség, a függőleges tengelyen a hozzá tartozó emelőmagasság értéke látható. A két érték metszéspontja a munkapont. A legjobb hatásfokkal általában a jelleggörbe középső értéke körül képesek a szivattyúk dolgozni. Felszíni szivattyúknál, mint azt fentebb tárgyaltuk a szívó mélységet is bele kell kalkulálni. Sajnos a gyártók a jelleggörbén nagyon ritkán tüntetik fel a szívómélységet. A következő ábrán a Pedrollo JSW 1 sorozatának jelleggörbéje látható ahol a szívómélységet is feltüntetik 1-9 méterig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben segédletünk tanulmányozása után sem tud választani esetleg nem biztos a választásában, mi szívesen segítünk. Kattintson az ajánlatkérés menüpontunkra vagy ide és kérjük adja meg az alábbi adatokat:

 

1. Mire szeretné használni a szivattyút?

2. Mekkora a kútjának átmérője?

3. Mekkora a kútjának statikus (nyugalmi) valamint dinamikus (üzemi) vízszintje?

4. A felhasználási helyen igényelt víz mennyisége (liter/perc) illetve nyomása (bar)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Kerti szivattyú
Összehasonlítás
Kérdése van? Sürgős segítséget szeretne?

Szakértőink visszahívják Önt, hogy szempontjait, problémáját megismerhessük, és a legjobb megoldást nyújthassuk!
Vagy adja meg adatait a visszahívásunkhoz, vagy hívja most kollégánkat az ingyen-hívóval!

Google vélemények
 
Sándor Papik
2 hete
Nagyon elégedetett vagyok a vásárolt termékekkel és a vásárlás körülményeivel is. Két napon belül le is szállították a kiválasztott temékeket. Nagyon örülök, hogy egy jó üzleti Partnerre találtam.
Edit Draviczkyné Szabó
5 napja
"Az árut vasárnap délután rendeltük és kedden már kézhez is kaptuk. Azt hiszem ez mindent elmond! Köszönjük. "
mihály somaji
4 hete
Maximálisan ELÉGEDETT voltam. A keresett terméket könnyen megtaláltam a boltban, a megrendelés zökkenőmentes zajlott, a kiszállítás gyors, pontos volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom
Ottó Sipos
egy hónapja
Hozzáértő, szakmailag felkészült, vásárlóbarát bolt, amivel ilyen szinten ritkán lehet találkozni. Nem a termék ára, hanem ez miatt vásároltam itt.
Gábor Dénes
egy hónapja
Tisztelt Partnerünk!
Egyelőre csak egyszerű vásárlásunk volt, melynél gyorsak voltak, semmilyen probléma nem merült fel.
Karoly Juhasz
egy hónapja
"Mindenkinek ajánlom a szivattyúbolt. hu-t Gyors szállítás, kiváló minőségű termék. "
István Papp
egy hete
Készséges ügyfélszolgálat, udvarias és segítőkész kiszolgálás...kell ennél több?
Annamária Horváth
8 hónapja
Nagyon segítőkész volt a Szivattyubolt.hu munkatársa. Egyáltalán nem értek a szivattyúkhoz, csak annyit tudtam, hogy nem akarok egy olcsó "egy szezonos" szivattyút venni. Kb. 30-40e Ft közötti modellt kerestem, és kiválasztottam 3 nagyon hasonlónak tűnő Pedrollo modellt (erről jókat olvastam a fórumokon). Amikor felhívtam az ügyfélszolgálatot és elmondtam, hogy jelenleg milyen szivattyúnk van (ami elromlott), annak alapján segítettek kiválasztani a megfelelő készüléket. 1 nap alatt ideért. 1 napja használom, nagyon jól működik. Csendes és erős. Arra nem figyeltem, hogy tápkábel nincs a szivattyúhoz, így azt át kellett szerelni a régi modellről. Szerencsére a szakember, aki beszerelte, megoldotta. Nagyon meg vagyok elégedve a szolgáltatással és a termékkel is. A 3 év garancia is biztató - ez amúgy döntési szempont volt. Csak ajánlani tudom a szivattyubolt.hu-t.
Károly Tóth
2 hónapja
"Ajánlom a céget mindenkinek, aki hozzáértő, segítőkész helyről szeretne vásárolni. Tóth Károly"
Kontor János
3 hete
"Minden rendben volt a vásárlással, a megrendelt termék gyorsan pontosan megérkezett."
 
László Posztós
7 hónapja
"Minden rendben volt. Időben megkaptam a megrendelt árút, annak útjáról folyamatosan tájékoztatást kaptam. Csomagolás rendben. A nyomáskapcsoló jól működik. Az interneten található beállításról szóló videót zene helyett hangos magyarázattal kísérném.
László Németh
2 hónapja
"A webáruház gyorsan, hiánytalanul elküldte a megrendelt tételeket. Összességében elégedett vagyok."
Sandor Lelkes
9 hónapja
"RITKA AZ OLYAN ÁRUHÁZ AHOL VÁSÁRLÁS ELŐTT MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁST KAPNA A WEBES FELÚLETEN A VÁSÁRLÓ,HOGY MILYEN KÉSZÜLÉKET VEGYEN ÉS FELESLEGESEN NE ADJON KI TÖBBET MINT AMENNYIT KELL."
Zsolt Kárpáti
10 hónapja
Átlátható weboldal nagy választékkal. Az ügyfélszolgálat nem csak segítőkész de még szakmailag is lehet velük egyeztetni, segítséget kérni. A pletykák szerint létezik olcsóbb weboldal ami szivattyúkkal foglalkozik. Pár ezer forintos …Tovább
János Zoltánné Fodor
9 hónapja
"Nagyon egyszerű volt a honlapon a keresés és a további árú rendelés. A kiszállítás gyorsasága is kellemes meglepetést okozott, ezért ajánlom mindenki figyelmébe aki szivattyút szeretne vásárolni. Egyszerű kényelmes és korrekt a weboldal általi rendelés
Király Csaba
egy hónapja
"Tisztességes, korrekt üzlet, mindenkinek bátran ajánlom!"
Tibor Tuba
3 hete
Jól átlátható,felhasználóbarát webáruház,szupi logisztika!"
István Varga
4 hónapja
"Kiváló webáruház :) Gyors, áttekinthető és könnyen zökkenőmentesen ment a rendelés!"
Zsom Béka
7 hónapja
Egyszerű vásárlás, jól használható weboldal. Gyors kiszállítás a raktáron lévő termékből.
Megbízható korrekt bolt. (Bankkártyás előre fizetéssel vásároltam)
Gabi Nagyné
8 hónapja
10 csillagot kapna, ha lehetne. Mit mondhatnék? A weboldal világos, telefonon elérhetőek és segítőkészek, email-ben a kommunikáció tisztelettudó, a termékük jó áron van.
 
Imre Csúz
5 hónapja
"Megírtam az előző rublikában, de leírom mégegyszer; Az önök vállalkozása gyors, korrekt, megbízható!"
Tom Kamaras
6 hónapja
"Csak ajánlani tudom mindenkinek az Önök cégét! Gyors, precíz és segítőkész csapat veszi körűl."
István Bazsika
8 hónapja
"Mindenkinek csak ajánlani tudom. Gyors , pontos volt a kiszolgálás . minden web áruháznak így kéne működni... Gratulálok sok vásárlót , sok sikert a vállalkozásához.."
Orsolya és Olivér Dr. Orovecz
9 hónapja
"Csak ajánlani tudom! Szivattyúvezérlést vettem aminek kivitele és előkészítettsége teljesen korrekt és mindenben megfelel a szabványoknak. A kiszállítás extra gyors volt mindenféle probléma nélkül. "
Balint Jozsef
2 hónapja
"Probléma nem volt, ok" rendben küldték jól működik
Krisztián Tamáskovits
8 hónapja
"Nagyon jó csapat, segítőkész, felkészült, kedves, türelmes, betartják amit ígérnek, visszahívnak, gyorsan, hatékonyan végzik a munkájukat. Szívesen ajánlom bárkinek, nagyon meg voltunk elégedve a szolgáltatásukkal."
Lajos Takács
egy hónapja
"Minden rendben volt, és a szállítás is gyorsan lezajlott"
Bajna Hungaro-fett09Kft
2 hete
Korrekt, gyors partner, másnapi szállítással, kedves kommunikációval.
a. b.
2 hete
"Gyors, pontos, jól kezelhető webáruház."
János Árpád Kovács
10 hónapja
"Jó szívvel ajánlom a szivattyúbolt.hu webáruházat azoknak, akik szivattyút, vagy alkatrészeket akarnak vásárolni. Az árak megfelelők, óriási a választék, a szállítás valamint az ügyintézés gyors és korrekt."
Válasz a tulajdonostólegy éve
Köszönjük szépen az ajánlást kedves Árpád!
 
László Kupás
egy éve
Minden civódónak és már elhatározott leendő vásárlónak ajánlom!A weboldal könnyen kezelhető és minden információ ami kelhet ,megtalálható!Ilyen flottul nem ment sehol máshol a rendelés és kiszállítás!Dicséret mindenkinek és köszönöm!(Megrendelés leütésétől számított 24 órán belül a kezemben volt a termék)
Válasz a tulajdonostólegy éve
Kedves László!
Nagyon szépen köszönjük a dicsérő szavakat, jólesik olvasni őket.
Minden jót!
Jenő Szilasy
egy hónapja
"Ajánlom az oldalt bárkinek gyors és korrekt. "
Zsolt Feke
3 hónapja
"Teljes mértékig elégedett vagyok az Önök munkájával!"
Péter Gyula Varga
egy éve
"Nagyon segitokesz es szakmailag jol felkeszult a telefonos ugyfelszolgalat. En egy hidrofor rendszer kiepitesehez rendeltem termekeket. A feladat osszetett volt, de minden reszletet kimerito volt a tajekoztatas es a szukseges alkatreszek meglete. Igy utolag is koszonom a segitseget!"
Válasz a tulajdonostólegy éve
Mi köszönjük, hogy segíthettünk Önnek kedves Péter!
Köszönjük azt is, hogy másokkal is megosztotta véleményét!
Laszlo Koos
5 hónapja
A vásárlás, a kiszállítás gördülékenyen ment. Az ár versenyképes. Ajánlom másoknak is a webáruházat.
Etele Tóth
10 hónapja
"Rugalmas, vevőközpontú, precíz kis csapat! Személyre szabott, gyors kiszolgálás, kedvező árak. Ajánlom: ha szivattyú, akkor keresse a szivattyubolt.hu-t!"