A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Amit a szennyvízszivattyúkról tudni kell

Az embernek néha be kell egy kicsit piszkítania a kezét - talán ezért is döntöttünk úgy, hogy most a szennyvízszivattyúkat vesszük elő, és szólunk róluk pár szót. Épp csak annyit, hogy érthető legyen szerepük, valamint, hogy tisztázhassuk, melyik feladathoz milyen típusú eszköz való.

A korábban bemutatott szivattyúkkal és az általuk mozgatott "tiszta" folyadékokkal szemben tehát most egy kicsit kiteregetjük a szennyest. Elsőként pedig ezt a kérdést kell megvizsgálni:

Mire való a szennyvízszivattyú?

Egy modern, jó felszerelt lakásból nem maradhat ki az illemhely, amelyből - ezt ugyebár mind tudjuk - olyan végtermékeket kell eltüntetni, amihez egy szimpla szivattyú kevés lenne.

Darabos szennyeződésekkel teli folyadékról beszélünk, ami egy átlagos szivattyút elég gyorsan el tudna tömíteni. Hogy ez ne történjen meg, a szennyvízszivattyúkba Vortex járókerék kerül, ami szó szerint megpörgeti a problémát. 

A hagyományoshoz képest nagyobb illesztések miatt a darabos szennyeződések nem akadnak meg az eszközben, hiszen a Vortex ránt néhányat a folyadékon, majd a centrifugális erőt felhasználva szépen a kiömlőnyílás felé tessékeli azt. 

Elegáns megoldás, aminek segítségével a nagyobb darabok is könnyedén eltüntethetők. Csak érdekesség gyanánt: miközben a szennyvízszivattyú a merülőszivattyúhoz képest akár tízszer nagyobb darabokkal is képes végezni, aközben a szállítómagasság terén már nem veheti fel a versenyt az utóbbival.

A szennyvízszivattyúknak három típusa van: a szabadátömlésű, a vágókéses (vagyis darálós), illetve a komplett átemelő.

Melyik szennyvízszivattyút válasszam? Mit tudnak a jobbak?

Amit a legtöbb szivattyúnál már megállapítottunk, az bizony itt is igaz: felsorolni is nehéz, hány gyártó készít megbízható szennyvízszivattyút, ráadásul ahány típus, annyi előny és hátrány.

Sosem hagyjuk ki, ezért most is elmondjuk, hogy bizonytalanság esetén a vásárlás előtt érdemes kikérni egy szakértő segítségét, aki a konkrét felhasználási cél ismeretében ki tudja választani nekünk a megfelelő terméket vagy a számunkra ideális paramétereket.

Ettől függetlenül érdemes röviden összefoglalni, hogy mire kell figyelni a szennyvízszivattyúk kiválasztásakor. A teljesítmény mellett kiemelkedő szerep jut a szállítási kapacitásnak, a maximális emelőmagasságnak és a munkapontnak. 

Háztartási viszonyok közt szállítási teljesítményben a legkisebbek is elegendőek viszont emelőmagasságban már nem mindegy melyiket válassza. Kis átemelési magasságokhoz (5-6 méter) elég egy szabad átömlésű vortex járókerekes szivattyú. Nagyobb magasságok esetén valamint nagyon hosszú nyomó vezeték, valamint nyomott csatorna hálózat esetén jönnek szóba az aprítókéses, darabolós, vágókéses vagyis köznyelven darálós szennyvízszivattyúk.

A komplett átemelő gépek, a szabadátömlésű, valamint a vágókéses szennyvízszivattyúknál is  eltér a teljesítmény (a 280W-tól akár az 2200W-ton túl is), amelyre azért érdemes odafigyelni, mert ez egyike az alapvető jellemzőknek. Szivattyúk esetében ugyebár a hidraulikus teljesítményt értjük ez alatt.

A szállítási kapacitás azt jelöli, hogy az eszköz hány köbméter szennyvizet képes kiszivattyúzni egy óra alatt; az emelőmagasság a kiemelés magasságát jelenti, miközben a munkapont a szivattyú jelleggörbéjének és a csővezetéki jelleggörbéjének a metszéspontjára utal.

Néhány komolyabb gyártó, a teljesség igénye nélkül: Pedrollo, Grundfos, Wilo, Zenit, Grizzly illetve Kopro.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog búvárszivattyú