Barion Pixel

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Elfogadom

Hogyan telepítsünk kerti szivattyút otthonunkban?

Otthonukban a különböző szivattyúkat számtalan munkára befoghatjuk, és legyen szó vízellátásról, szennyvízkezelésről vagy a fűtésrendszerek irányításáról, egy minőségi és sok ezer üzemórát bíró eszközzel rengeteget nyerhetünk.

Szivattyúra azonban nemcsak a falakon belül, hanem azon kívül is szükségünk lehet, hiszen a kerti munkákhoz öntözést biztosítani kell valamivel. Senki sem szeretné magát nagy költségekbe verni, ezért a magas vízdíjak helyett szinte mindenki a kútásás vagy fúrás mellett dönt.

De a vizet valahogy fel kell hozni a mélyből, és a kerti szivattyúk ebben segítenek nekünk. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen típusú és teljesítményű szivattyút vásárolunk, és hogy azt miképp telepítjük a helyére, ezért érdemes átvenni a legfontosabb teendőket és tanácsokat.

Mire figyeljünk vásárláskor és telepítéskor.

A megfelelő vízellátás érdekében

A szivattyúk esetében nemcsak a teljesítmény és a költséghatékonyság, hanem a kényelmi szempontok is fontos szerepet játszanak. A kerti öntözését kialakító gazda ugyanis nem szeretne túl sokat foglalkozni ezzel a témával, és olyan eszközt keres, amivel tartós és egyszerű megoldást kaphat a problémájára.

Az első szabály éppen ezért a kiválasztással kapcsolatos: mindig legyünk körültekintőek a szivattyú vásárlásakor, és kérjük ki az igazi szakemberek tanácsát. Ne nagyáruházakban dolgozó munkatársakat, hanem szaküzletekben dolgozókat kérdezzünk inkább; nem mindegy, hogy ki mennyit és milyen szinten foglalkozik a témával.

Érdemes már a kút fúrása előtt tájékozódni, hiszen nem mindegy, miből akarjuk kinyerni a vizet. A cél ugyanis az, hogy megfelelő kúthoz megfelelő szivattyúnk legyen.

A kerti szivattyúk telepítése

Kerti szivattyúkból három típust különböztetünk: a felszíni mellett van cső kútból és ásott kútból történő vízkinyerésre alkalmas szivattyú; értelemszerűen azt kell választanunk, amely a legjobban passzol a lehetőségeinkhez.

Ha már tudjuk a kút paramétereit, akkor a szakértő segít kiválasztani az ideális eszközt, amivel az adott mélységből ki tudjuk nyerni a vizet. Fontos szempont, hogy milyen mélyről akarunk vizet felhozni, hiszen hat-nyolc méternél nem mélyebb  kutaknál felszíni szivattyút szokás vásárolni.

Ha az üzemi vízszint hat-nyolc méter alá esik és fúrt kúttal rendelkezünk, akkor mélykút-szivattyút kell keresnünk, amelyhez sok más mellett szükségünk lesz korrózió mentes függesztő kötélre és búvárkábelre is. Hat-nyolc méternél mélyebb ásott kúthoz ásott kút-szivattyúval érhetjük el a célunkat. Figyeljünk arra, hogy a fúrt és az ásott kút különböző, és a hozzájuk való szivattyútípusokat nem keverhetjük.

Amennyiben sikerült kiválasztani a megfelelő terméket, akkor jöhet a telepítés: amennyiben télen nyáron szeretnénk használni a szivattyút elsőként létrehozunk egy gépészeti aknát (lehetőleg betonból), ami a kút mellé vagy fölé kerül. Az aknába a szivattyú motortípusától függően 230V vagy 3x380-415V kell, amit lehetőleg villanyszerelővel szereltessünk be, legyen pára ellen védett a villamosság vagy jól szellőzött az aknánk. 3x380-415V esetén fáziskimaradás elleni védelem mindenképpen ajánlott. Amennyiben jól szellőzött akkor télen víztelenítsük a rendszert a fagykár elkerülése érdekében.

Csak kerti öntözésre használt szivattyút a kút tetején a szabadban is elhelyezhetjük, bár ekkor is gondoskodni illik róla, hogy csapadék ne érje nagyon. Ebben az esetben különösen fontos, hogy un. hollandis csőkötést használjunk, így megkönnyítve a téliesítést. Idén sok szigeteletlen aknában is szétfagytak a szivattyúk, a kint felejtettekre pedig minden évben ez a sors vár.

Ezt követi az adott szivattyú szívó ágának összeszerelése. A szívó cső végére (merev falú vákuum álló csövet használjunk pl. KPE cső) mindig szereljünk fel egy szűrő kosárral ellátott lábszelepet. A lábszelep biztosítja, hogy a szivattyúnk folyamatosan indulásra kész legyen, mert megakadályozza a víz visszafolyását a kútba. Mikor elromlik vagy nem szereljük be, a víz visszaszivárog a szivattyúból a kútba (le levegősödik a szivattyú) és az nem lesz képes dolgozni.

Mikor ezzel megvagyunk töltsük fel a szivattyú házát és a szívó csövet. Majd szereljük össze a nyomó oldalt és készen is vagyunk.

Amennyiben nem szeretnénk a ki-be kapcsolással vesződni, szerezzünk be egy áramlás érzékelőt például egy Pedrollo Easy Small II-t. Ennek beszerelése esetén ajánlott egy szűrő a szivattyú és az áramláskapcsoló közé ami megvédi azt a homoktól, mely megakadályozhatja a biztonságos működését.

A szivattyú elé lehetőség szerint ne szereljünk szűrőt, mert nagy mértékben rontja annak hatásfokát és így jelentősen megemeli az áramfogyasztást.

Ha a leírásunkban foglaltaknak eleget teszünk, akkor a szivattyú működőképes lesz és hozzáláthatunk a szép zöld kertünk öntözéséhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Kerti szivattyú