Barion Pixel

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Elfogadom

Nyomáskapcsoló beállítása.

Szinte naponta ütközünk bele abba a problémába, hogy vásárló által elállított nyomáskapcsolóval hoznak be hozzánk házi vízműveket. Ebben a cikkünkben szeretném leírni a nyomáskapcsoló beállításával kapcsolatos tudnivalókat. 

Vágjunk is bele!

A háztartási célra használt nyomáskapcsolók általában két rugóval ellátott állító csavarral rendelkeznek.

A nagyobb rugóval szerelt csavarral a ki és bekapcsolási értéket tudja fel, ill. lefelé állítani. Befelé tekerve egyre nő a be, ill. kikapcsolási érték, kifelé lazítva pedig csökken.

Fontos elmondani, hogy a két érték együtt mozog.

Egy példa:

A gyári beállítások a legtöbb esetben a következők, 1,4 bar bekapcsolási nyomás és 2,8 bar kikapcsolási, így gyárilag 1,4 bar differencia van a kettő között.

Kezdje el befelé tekerni a nagy rugós állító csavart. Azt fogja tapasztalni, hogy a bekapcsolási érték elmozdul felfelé, mondjuk 2 bar-ig. Ekkor a kikapcsolási nyomás is felfelé megy 3,4 bar-ig vagyis a két érték közti különbség megmarad 1,4 bar-on.

A ki és bekapcsolási nyomásérték közti különbséget a kis rugóval ellátott csavarral tudja állítani. A legtöbb esetben nem ajánljuk, hogy a kis csavart állítsa, mert a gyári 1,4 bar hiszterézis érték megfelelő. Ez a maximum érték, így csak csökkenteni lehetséges azt a csavar meghúzásával. Tehát ha a kis csavart mégis befelé tekeri, akkor például a gyári 1,4 bar érték csökkeni fog, és a kapcsolási érték a következő képen alakulhat: 1,4 bar bekapcsolás és 2,2 bar kikapcsolás. Vagyis a gyári 1,4 bar-t lecsökkentette 0,8 bar-ra.

Figyelmeztetés!

A nyomáskapcsoló beállítása után mindenképpen ellenőrizze a szivattyú gondmentes üzemelését! Azaz a szivattyú képes-e elérni a kikapcsolási nyomásértéket. Sajnos többször előfordult már, hogy a tulajdonos olyan magasra állította a nyomásértéket, hogy a szivattyú nem tudott akkora nyomást létrehozni, amekkora a nyomáskapcsoló kikapcsolási értéke volt. Ez által maradandó károsodás érte a szivattyú hidraulikáját.

 

Címkék: Nyomáskapcsoló 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Nyomáskapcsoló