A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

A borszűrés folyamata

A borszűrés folyamata

A borgyártás során alkalmazott egyik fontos folyamat, a borszűrés célja, hogy a folyadékban lebegő, abban leülepedni nem akaró anyagokat eltávolítsák, ugyanis e nélkül a bor zavaros és homályos maradna. Ez különösen a fehér és rosé borok esetén zavaró; a vörösbornál kevésbé. Ehhez a feladathoz különböző szűrőgépeket használnak a borkezelő szakemberek.

A zavarosságért felelős részecskék eltávolítása

A szűrőben többféle anyag gondoskodhat a lebegő anyagok eltávolításáról, például szénpor, papír vagy azbeszt. Fontos, hogy a folyamat során használt eszközöket és anyagokat sterilizálják, ugyanis ellenkező esetben az ital megszűrve könnyebben megromlik, illetve az íze és a szaga is kellemetlen lehet...

A borszűrés folyamata

A borgyártás során alkalmazott egyik fontos folyamat, a borszűrés célja, hogy a folyadékban lebegő, abban leülepedni nem akaró anyagokat eltávolítsák, ugyanis e nélkül a bor zavaros és homályos maradna. Ez különösen a fehér és rosé borok esetén zavaró; a vörösbornál kevésbé. Ehhez a feladathoz különböző szűrőgépeket használnak a borkezelő szakemberek.

A zavarosságért felelős részecskék eltávolítása

A szűrőben többféle anyag gondoskodhat a lebegő anyagok eltávolításáról, például szénpor, papír vagy azbeszt. Fontos, hogy a folyamat során használt eszközöket és anyagokat sterilizálják, ugyanis ellenkező esetben az ital megszűrve könnyebben megromlik, illetve az íze és a szaga is kellemetlen lehet. A zavaros borok tisztítása a derítéssel és a szűréssel kezdődik, melynek során először kovaföldszűrőt használnak, majd különböző technológiákkal kezelik a folyadékot, például lapszűrést, gyertyaszűrést vagy cross-flow szűrést alkalmaznak. Így lesz a bor tükrös és tiszta. A szűrőberendezések minden olyan apró részecskét kiszűrnek, amelyek zavaró hatást kelthetnek, ronthatnak a bor esztétikai tulajdonságain vagy ízén.

A szivattyubolt.hu-nál megvásárolható Rover Colombo borszűrők szűrőlapjai

Három féle borszűrőlapot különböztetünk meg:

-   durva szűrők (előszűrés): Filter COLOMBO 0, Filter COLOMBO 4, Filter COLOMBO 8

tükrös szűrők (pl. kannásborok készítéséhez): Filter COLOMBO 12, Filter COLOMBO 16

palackozáshoz használt szűrők (legfinomabb szűrők): Filter COLOMBO 20 - vörösbor,  Filter COLOMBO 24 - fehérbor (még a vörösbor színét is ki tudja szedni)

Fontos, hogy először a durva borszűrővel kezdjünk és haladjunk a finom borszűrők felé. Amennyiben egyből a finom szűréssel kezdünk akkor a szűrőnk nagyon gyorsan el fog dugulni és nagyon gazdaságtalanná válik a munkafolyamat.

A szűrőlapok feliratos/bordázott része a nyomóoldal fele kell nézzen. Esetenként borszínező anyagba is be szokták áztatni.

Tisztításuk enyhén lúgos bortisztítóval javasolt.

A bor karakteréért felelős anyagokat nem szabad eltávolítani

A technológia egyik kihívása, hogy a szűrő olyan anyagokat is eltávolíthat a borból, amelyek meghatározzák annak karakterét. Ennek kiküszöbölésére a szűrést derítés előzi meg, és a szűrés során egy kevésbé intenzív eljárást alkalmaznak. A Szivattyúbolt.hu kínálatában szereplő Rover borászati szűrők a bor mellett sör és pálinka tisztítására is alkalmasak.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Rover Colombo