Barion Pixel

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Elfogadom

Miért van szükség búvárszivattyúk kábelméretezésére kábeltoldás esetén?

Miért van szükség búvárszivattyúk kábelméretezésére kábeltoldás esetén?

A búvárszivattyúkat általában viszonylag rövid (1,5 - 30 méter közötti) motorkábellel szerelik a gyártók. A 1,5 méteres esetében ez azt jelenti, hogy a motorra szerelhető leghosszabb hidraulikus egységen éppen csak túl ér a kábel vége.

Ennek oka a költségcsökkentés mellett az, hogy nem lehet előre tudni mekkora kábelhosszra lesz szükség a felhasználás helyén. Elképzelhető, hogy az adott motor egy tartályban fog dolgozni és néhány méter kábel is elég, de lehetséges akár a 100-200 méteres mélységű kútban való használata is.

Egy szivattyú hosszú és energiatakarékos működéséhez szükség van a tápkábel megfelelő kiválasztására, méretezésére. A nem megfelelő keresztmetszetű kábel a motor túlmelegedését, így meghibásodását valamint magas fogyasztását, magas áramfelvételét okozhatja. Az ok a kábelben létrejövő feszültségesés.

Minél nagyobb a kábel keresztmetszete, annál kisebb lesz a feszültségesés és a kárba veszett energia, ami a kábel melegedéséből is adódik. Ahogy nő a távolság, úgy a kábel keresztmetszetét is növelni kell. Bejegyzésünk végén egy táblázatot is talál, ami általánosságban megmutatja a helyes keresztmetszeteket, szabvány teljesítményű motorokhoz, kábelhosszúság szerint.

A szivattyúk motorkábelét, búvárkebelnek alkalmas, gumiköpenyű kábellel szabad csak megtoldani. Általános esetben ez a - szakzsargonban kilovoltos-ként emlegetett - H07RN-F típusú kábel, amely webshopunkban is megtalálható különböző méretekben. (IDE kattintva megtekintheti a kábel kínálatunkat.) Vannak persze különleges esetek, amikor szilikon vagy más anyagú kábelre lehet szükség. Egyebek mellett ide tartozhat a termálvíz vagy atomenergiában való felhasználás esete.

A vásárlók olykor spórolni próbálnak a kábelen - ami néhány esetben akár a szivattyú beszerzési költségét is meghaladhatja - , ám hosszú távon ez nem jó taktika, mivel a kelleténél kisebb keresztmetszetű kábelen nagyobb lesz a feszültségesés. Ennek köszönhetően a működtető feszültség már nem lesz elegendő. Nagy eltérésnél az indító nyomaték is jelentősen csökken, de az is előfordulhat, hogy a szivattyú el sem indul.

Alulméretezett aggregátor és kábel esetén gyakori probléma

A névlegesnél kevesebb feszültségnél a motor fordulatszáma csökken, ezért kisebb lesz a szállított víz mennyisége és nyomása. Ennek eredményeként rossz hatásfokkal üzemeltetjük a berendezést és ezt magas energia számla kifizetésével, nyugtázhatjuk.

Ha egy centrifugál szivattyú teljes motorterhelése mellett 10% feszültségcsökkenés következik be, áramfelvétele körülbelül 5%-kal megnő, s ugyanakkor a motor hőmérséklete mintegy 20%-al emelkedik. Amennyiben ez a hőmérséklet emelkedés meghaladja a tekercselések szigetelőanyagának maximális hőmérséklet tűrését, ez könnyen menetzárlatot idézhet elő, s ilyenkor nagy valószínűséggel az állórész tekercselés, üzemi kondenzátor (ha beépített) is tönkremegy.

Egy egyszerű példa 1,1 kW-os tisztán ohmos fogyasztó esetében az áramfelvételre Ohm törvénye szerint:

230 voltos feszültség esetén 1100W / 230V = 4,78A az áramfelvétel

190 voltos feszültség esetén 1100W / 190V = 5,79A az áramfelvétel

Ebben az esetben több mint 20%-os fogyasztásnövekedéssel kell számolni, ami hosszú távon hatalmas költség az üzemeltetés során.

(Szivattyú motorok esetében a fenti példa nem ilyen egyszerű, több más tényezőt is bele kellene venni a képletbe, de úgy gondoljuk szemléltetésnek megfelelő.)

 

Szabvány motorokra számolt adatok:

A fenti táblázatot, IDE kattintva letöltheti pdf formátumban.