A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Milyen áramláskapcsolót vegyek?

Milyen áramláskapcsolót vegyek?

Az alábbi cikkünkkel igyekszünk Önnek segíteni, így megpróbáljuk teljes mértékben körbejárni, hogy mire kell odafigyelnie áramláskapcsoló választásakor.

Villamos teljesítmény:

Az egyik legfontosabb, a megfelelő villamos teljesítmény kiválasztása vagyis, hogy legalább akkora terhelhetősége legyen az áramláskapcsolónak mint a vele rendszerbeépített szivattyú villamos teljesítménye.

Pl. egy 1100W-os terhelhetőségű készüléket ne szereljen rendszerbe egy 1500W-os szivattyúval. Amennyiben a megengedett terhelésnél nagyobbal használja, idő előtt be fog égni a kapcsoló relé a készülékben.

Ilyen esetben, amikor elkerülhetetlen a nagyobb teljesítményű szivattyú, iktasson közbe egy kontaktort, mágnes kapcsolót, amely átveszi az áramláskapcsolótól a nagy terhelést. Ekkor az áramláskapcsoló reléjének csak a mágneskapcsoló behúzótekercsének teljesítményével lesz terhelve.

>Elhelyezés:>

A következő, hogy milyen módon szeretné elhelyezni.

Vannak csak függőleges helyzetben telepíthető és akár vízszintesen telepíthető típusok is. Szinte mindegyik áramláskapcsolóban van egy visszacsapó szelep, aminek a segítségével érzékeli, hogy van-e áramlás vagy nincs. A csak gravitációs szeleppel szereltek vízszintes elhelyezés esetén nem tudnak visszatérni az alaphelyzetbe és az elektronika nem tudja érzékelni az áramlás megszűnését. A rugóval szerelt kivitelek bármilyen helyzetben vissza tudnak térni az alap állásba áramlás megszűnése esetén mert a rugó visszatolja a szelepet alap helyzetbe, így azok vízszintes helyzetben is üzemeltethetők.

>Bekapcsolási érték:

A legtöbb áramláskapcsoló 1,5 bar nyomáson indít. Általában ez az érték megfelelő a rendszerekben, viszont vannak esetek, amikor ez mégsem megfelelő. Pl. amikor a készülék jóval alacsonyabban van, mondjuk egy telek alján és a fogyasztási hely szintkülönbsége meghaladja a 15 métert. Ilyen esetben hiába nyitunk meg egy csapot a készüléknél, nem esik le a nyomás 1,5 bar alá mert még nyomja 15 méter vízoszlop súlya, tehát nem indítja el a szivattyút. Ekkor lesz szükség egy magasabb indítási nyomás értékkel rendelkező áramláskapcsolóra. Léteznek 2,2 bar-os kivitelek, de állítható indítási nyomással rendelkező típusok is, amiken akár 3-5 bar-ig állítható a bekapcsolási érték.

>Kikapcsolási érték:

Leírásunkban itt található a kakukktojás!

Ezt az értéket ugyanis nem lehet állítani. A kikapcsolási érték mindig az alkalmazott szivattyú teljesítményétől függ, és jellemzően a szivattyú által előállítható legnagyobb nyomás lesz.

Miért? Az áramláskapcsolók csak akkor állítják le a szivattyút, amikor már megszűnt a készülékben az áramlás, sőt, amikor ezt érzékelik, még van egy kikapcsolási késleltetés is, ami kb. 10-15 másodperc. Ezen idő alatt a szivattyúk jellemzően elérik a maximális nyomásukat. Szivattyú méretezéskor érdemes erre is figyelni, nehogy a kikapcsoláskor 8-10 bar legyen a rendszer nyomása.

">Áteresztési képesség:

Az áteresztési teljesítmény jellemzően 80-200 liter/percig terjed típusonként és érdemes a készülékben keletkező nyomásveszteséggel is számolni. Amennyiben nagyobb vízmennyiségnél szeretné használni, akkor by-pass ágba szerelve is tökéletesen működik és ilyenkor kisebb a keletkező súrlódási veszteség.

Mi is az a by-pass ág?

>Amikor a termelő csőnek nagyobb méretűnek kell lennie az áramláskapcsoló csatlakozási méreteinél, akkor egy csőszakaszon párhuzamosan kialakítunk egy másik, kisebb átmérőjű csőszakaszt és abba építjük be az áramláskapcsolót.

Szárazon futás utáni újra indítás:

Vannak típusok, amelyek automatikusan újra indítanak egy szárazon futás után és vannak amelyek nem.

Felszíni szivattyú esetén javasoljuk, hogy újra indítás nélküli változatot válasszon. Miért? Egy kerti szivattyú esetén, amikor beáll a vízhiány, jellemzően lelevegősödik a rendszer és a szivattyú nem tudja újra kilégteleníteni magát, hanem ismételten fel kell tölteni, mint a legelső indításnál.

Ebben az esetben teljesen felesleges "kínozni" a szivattyút, hiszen önmagától nem fogja tudni helyreállítani a rendszert. Ilyenkor az ismételt feltöltés után resetelni, vagyis manuálisan újra kell indítani az áramláskapcsolót és minden megy tovább üzemszerűen.

Ha búvárszivattyú használata során áll be a vízhiány miatti leállás, akkor már jól jön az újra indítás, mert mire a készülék újra visszakapcsol, jó eséllyel már visszatelt a kút és így magától újra feláll a rendszer, tehát üzemképes lesz beavatkozás nélkül is.

A búvárszivattyúkat általában nem kell légteleníteni, mivel a víz alatt vannak elhelyezve és így beavatkozás nélkül is kilégtelenednek.

Vízütés, vízkalapács, kosütés:

Amikor a zárt csővezetékben áramló folyadék sebessége gyorsan megváltozik (Pl. a szivattyú leállásakor), de a csőben áramló víz egy része (amely nagy tömegű is lehet) a tehetetlenség miatt még mozgásban van, a folyadékok összenyomhatatlansága miatt a lefékeződött folyadékrész nyomása megnő; ez a nyomásnövekedés egy nyomáshullám formájában elindul az áramlás irányával ellentétesen.

A hullámfront oda-vissza közlekedik a csővezetékben addig, amíg a vezetékrendszer teljesen le nem csillapítja.

A jelenséget hangos, kalapácsütésre emlékeztető hanghatás kíséri.

Amennyiben ez a nyomás "elég magas", a csővezeték károsodhat, a rendszerhez kapcsolt berendezések, tartószerkezetek súlyosan rongálódhatnak.

A népszerű termékek közül a Pedrollo Easypress II pl. rendelkezik vízütés elleni védelemmel. 

>Összegzésképpen tehát a következőket érdemes figyelembe venni áramláskapcsoló vásárlásnál:

  • >Villamos terhelhetőség
  • Tervezett beépítési mód
  • Bekapcsolási nyomásérték
  • Mekkora vízmennyiséggel szeretné használni
  • Automatikus újraindítás szárazon futás után vagy sem

Érdekességként!

Van egy típus, aminek sok-sok szolgáltatása van itt felsoroltakon kívűl mégpedig a Grundfos PM2 áramláskapcsoló amely a következőket tudja:

  • Állítható indítási nyomásérték 1,5-5 bar-ig
  • Nyomáskapcsoló üzemmód. Ha a beállított bekapcsolási nyomás pl. 2 bar,  a kikapcsolási nyomás 3 bar lesz. (Ilyenkor szükséges hidrofor tartály használata.)
  • Forgatható előlap a könnyebb olvashatóságért
  • Szivárgás felügyelet (Gyakori lassú nyomásesés esetén leállítja a szivattyút.)
  • 30 perc maximális üzemidő funkció (Csőtörés esetén leállítja a szivattyút 30 perc üzem után. Ahol sokáig van felügyelet nélkül a szivattyú (pl. hétvégi ház), ott jó szolgálatot tehet.)